Bilindiği üzere, belediye şirketlerinde istihdam edilen personel 4857 sayılı İş Kanunu’na tabidir. Bunların sosyal güvenlikleri ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sağlanmaktadır. İş Kanunu kapsamında çalışan personel “işçi”, SGK Kanunu kapsamında ise “4/1-a (eski SSK) sigortalı” sayılmaktadır.
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları 5510 sayılı Kanunda 4/1-b (BAĞ-KUR) sigortalısı sayılmışlardır.
Belediye şirketlerinde çalışan personelin işvereni, gerek 4857 gerekse de 5510 sayılı Kanunlarda tüzel kişilik olan “belediye şirketi”dir.
5510 sayılı Kanunun 88’inci maddesine göre; sigorta primleri, idari para cezaları, gecikme cezası, gecikme zammı, aylık prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan damga vergisi gibi SGK alacakları haklı bir sebep olmaksızın sürelerde ödenmez ise tüzel kişiliği haiz işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dâhil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri SGK’ ye karşı şirket tüzel kişiliği ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ayrıca, işçilik hakları ve iş kazalarından dolayı da sorumlulukları gündeme gelebilecektir.
Çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatının yargı kararları ışığında şekillenmesi, mevzuatın sık değişmesi gibi nedenlerden dolayı bu mevzuatın takibi güçleşmektedir. Gereksiz yazışmalardan kurtulmak, idari para cezalarına muhatap olmamak, dava açılmasını asgari seviyeye indirmek, açılan davalara istenilen savunmaların yapılması vb. hususların temini için konusu uzmanların desteğine ihtiyaç doğabilmektedir. Özellikle insan kaynakları ve mali işler biriminde çalışanların söz konusu hizmeti almaları önem arz etmektedir.
Belediye şirketlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Müfettişleri, Sosyal Güvenlik Denetmenleri, tarafından yapılan denetim yanında SAYIŞTAY tarafından da incelenmesi göz önünde bulundurulduğunda şirket yetkilileri veya çalışanlarının KAMU ZARARI ile karşı karşıya kalabilmeleri mümkün olabilmektedir.
Bu kapsamda yapılacak danışmanlık hizmetinin kapsamında aşağıdaki bileşenler yer alacaktır: